Malzemeler
- 500 gr asma yaprağı
- 1,5 çay bardağı bulgur
- 1 çay bardağı pirinç
- 500 gr. orta yağlı kıyma
- 2 adet kuru soğan
- 1 çorba kaşığı domates salçası
- 1 çorba kaşığı biber salçası
- 1 çorba kaşığı nar ekşisi
- 3-4 diş sarımsak
- kekik, pulbiber, tuz, karabiber, kuru nane
- bir tutam maydanoz
Yapılışı
- Yapraklarımız salamura ise önce sıcak suda biraz bekletilip, sonra sık sık suyunu değiştirerek tuzunun çıkması sağlanır. Eğer benim gibi buz dolabına kaldırdıysanız önceden dolaptan çıkarıp sıcak suda biraz bekletip suyunu süzdürüyoruz.
- Daha sonra kıyma, yıkanmış pirinç ve bulgur, rendelenmiş kuru soğan ve sarımsak, kıyılmış maydanoz, salçalar ve tüm baharatlar, tuz, nar ekşisi eklenrek karışımı hazırlıyoruz.
- Yapraklardan kopardığımız sap kısımlarını tencerinin altına diziyoruz.
- Yaprakların orta kısmına 1 tatlı kaşığı kadar iç koyup küçük tombikve çok sıkı olmayacak şekilde sarıyoruz.
- Sarmalarımızı sapların üzerine düzgün bir şekilde diziyoruz ve porselen bir tabağı ters çevirip en üste yerleştiriyoruz.
- Hazırladığımız sosu da yaprakların üzerine gezdiriyoruz ve kısık ateşte 1,5-2 saat kadar suyunu kontrol ederek pişiriyoruz.
- Dilerseniz üzerine yoğurt ve yağda kızartımış toz kırmızı biberi de gezdirip servis edebilirsiniz
- Afiyet Olsun
s.a. Rukiye seninde dediğin gibi zeytinyağlı yaprak sarmasının yeri başka yemeklerde et sevmeyen biri olarak söylüyorum tabide nar ekşisi katınca biraz çok ekşili olmadımı çünkü yaprağın salamura değilde onun için sordum yoksa güzel görünüyor afiyet olsun.Ellerine sağlık
YanıtlaSila.s. nar ekşisini çok koymadığım için ekşliği farkedilmiyor bile. evet zeytinyağlının yeri ayrı bu da ona alternatif oldu. Teşekkür ederim yorumlarınız için:))
YanıtlaSil