Ekmek tarifimiz de http://cicekekmek.blogspot.com.tr 'den.
En çok yapmak istediğim şeylerden biri de evde ekmek yapmaktı. Ve bu tarif beni hiç hayal kırıklığına uğratmadı. Az malzemeyle ancak bu kadar güzel bir ekmek yapılabilir. Aynı dışarıda satılan ekmekler gibi oluyor. Bir de dışarıda ekmek hamuruna neler katıldığını bilmiyoruz. Yapışmayı önleyiciden tutun da, renklendirci, koruyucu bir sürü katkı maddelerinin kullanıldığı söyleniyor. Bu ekmeği iki kişi 3 günde bitirdik. İki kerede pişirip buzlukta muhafaza ederek, haftalık ekmek ihtiyacını ev usülüyle gidermek mümkün aslında. Bizim bir komşumuz vardı bir zamanlar, kendi ekmeğini kendi yapardı. Erkenden kalkar, sıcacık ekmeğini kahvaltıya hazır ederdi. Niye dışardan almıyor ki bu kadar uğraşıyor derdim içimden. Meğerse bir bildiği varmış ki o kadar uğraşıyormuş. Sanırım ben de artık bu ekmek olayını bir rutine oturtmalıyım. Bir de böyle bir tarif bulmuşken.
Malzemeler
1) 1 paket instant maya
2) 4 Su bardağı un
3) 1,5 Yemek kaşığı zeytinyağı
4) 1,5 Su bardağı ılık su
5) 1 Tatlı kaşığı tuz
6) Yarım yemek kaşığı şeker
7) Üzeri için : Zeytinyağı, susam, çörekotu
Yapılışı
Su ve zeytinyağ hariç diğer malzemeler karıştırılır.
Su ve zeytinyağ ilave edilip ele yapışmayan yumuşak bir hamur elde edilir
20 dk üzeri nemli bezle örtülüp dinlendirilir
2 eşit parçaya bölünüp 15 dk dinlendirilir.
İstenilen şekil verilip 1 saat dinlendirilir.
Üzerine zeytinyağ ve ben biraz da su sürdüm.
Susam, çörekotu,keten tohumu, haşhaş ne varsa onla kaplanır.
230 C fırında 30 dk pişirilir. Pişip pişmediğini anlamak için bir parça kesip bakabilirsiniz.
Ben bir kaseye su koyup fırının bir köşesine koydum.Sanırım Nemli ortam ekmeğin daha güzel pişmesini sağlıyor. Genellikle ekmek pişirirken tavsiye edilen bir noktadır bu.
En çok yapmak istediğim şeylerden biri de evde ekmek yapmaktı. Ve bu tarif beni hiç hayal kırıklığına uğratmadı. Az malzemeyle ancak bu kadar güzel bir ekmek yapılabilir. Aynı dışarıda satılan ekmekler gibi oluyor. Bir de dışarıda ekmek hamuruna neler katıldığını bilmiyoruz. Yapışmayı önleyiciden tutun da, renklendirci, koruyucu bir sürü katkı maddelerinin kullanıldığı söyleniyor. Bu ekmeği iki kişi 3 günde bitirdik. İki kerede pişirip buzlukta muhafaza ederek, haftalık ekmek ihtiyacını ev usülüyle gidermek mümkün aslında. Bizim bir komşumuz vardı bir zamanlar, kendi ekmeğini kendi yapardı. Erkenden kalkar, sıcacık ekmeğini kahvaltıya hazır ederdi. Niye dışardan almıyor ki bu kadar uğraşıyor derdim içimden. Meğerse bir bildiği varmış ki o kadar uğraşıyormuş. Sanırım ben de artık bu ekmek olayını bir rutine oturtmalıyım. Bir de böyle bir tarif bulmuşken.
Malzemeler
1) 1 paket instant maya
2) 4 Su bardağı un
3) 1,5 Yemek kaşığı zeytinyağı
4) 1,5 Su bardağı ılık su
5) 1 Tatlı kaşığı tuz
6) Yarım yemek kaşığı şeker
7) Üzeri için : Zeytinyağı, susam, çörekotu
Yapılışı
Su ve zeytinyağ hariç diğer malzemeler karıştırılır.
Su ve zeytinyağ ilave edilip ele yapışmayan yumuşak bir hamur elde edilir
20 dk üzeri nemli bezle örtülüp dinlendirilir
2 eşit parçaya bölünüp 15 dk dinlendirilir.
İstenilen şekil verilip 1 saat dinlendirilir.
Üzerine zeytinyağ ve ben biraz da su sürdüm.
Susam, çörekotu,keten tohumu, haşhaş ne varsa onla kaplanır.
230 C fırında 30 dk pişirilir. Pişip pişmediğini anlamak için bir parça kesip bakabilirsiniz.
Ben bir kaseye su koyup fırının bir köşesine koydum.Sanırım Nemli ortam ekmeğin daha güzel pişmesini sağlıyor. Genellikle ekmek pişirirken tavsiye edilen bir noktadır bu.
Sizi yeni taniyorum.Bu tarifi begendim denemek istiyorum yas maya kullanilir mi,instant maya kucuk paketlerde olan mi ve unun tamami tam bugday mi cevaplarsaniz sevinirim tesekkurler.
YanıtlaSilMerhaba Inci Filiz hn. Kusura bakmayin geç farkettim mesajinizi. Un tam bugday un olacak tamamı. Maya hiç yaş maya olarak denemedigim için yanlış bilgi vermek istemem. Instant maya ayni kabartma tozu gibi 5li 10 lu paketlerde satılıyor. Kullanımı daha kolay geliyor bana
Sil