12 Aralık 2013 Perşembe

Yaş Pasta Keki ve dolgu kreması (frosting cream) Tarifi

     BUgün, dünden yapmayı kafaya koyduğum yaş pasta kekini ve kremasını yapmakla geçti diyebilirim. Malum bir yaş pasta yapmaya kalkarsanız en az üç saatiniz mutfakta geçecek demektir. Bİr de benim gibi sabırsızsanız bir an önce yapıp tadına bakma için, istemediğiniz sonuçla karşılaşabiliyorsunuz. Ne zaman yaş pasta yapmaya kalksam ortalarına doğru gayet sabırlı bir şekilde , güzel güzel ölçüp tartıp yapıyorum sonrasında ise bir an önce bitsin tadına bakayım moduna geçiyorum ki işte sonrası hüsran oluyor.
    NEyse bu kek tarifi artık favorim. Artık yabancı sitelerden bakıyorum yaş pasta  tariflerine. Nedense istediğim gibi bir sonuç elde edemedim şu ana kadar denediğim türkçe sitelerdeki tariflerden.. Bİr de şeker hamurlu pasta yapanlar sır gibi saklıyorlar tariflerini. Ne olur sanki paylaşsalarda biz de öğrensek.
    Son zamanlarda http://www.glorioustreats.com/  bu siteyi sık sık takip eder oldum. O kadar güzel kurabiyeler, cupcake'ler, pastalar var ki hepsi bir birinden güzel. Üstelik hepsinin nasıl yapıldığı da tek tek yazılı. Özellikle bütün keklerde kullanılan şimdi vereceğim tarif site sahibinin bir çok kekinde kullandığı tarif.
    Ve günlerce aradığım krema tarifi de yine bu siteden. Daha önce yabancıların yaptığı buttercream olarak adlandırdıkları kremayı denemiştim ve çok ağır gelmişti bana. Buttercream olarak adlandırmışlar ama sanırım bitkisel yağ kullandıkları için daha hafif oluyor. Ben bildiğiniz tereyağ koydum ve pudra şekerde içinde pütür pütür kaldı. Anlayacağınız hiç sevmedim bir de içinde yağ olduğunu bilmek de itici geldi bana. FAkat bu frosting cream'in içinde krem peynir(labne) olduğu için tadını hafifletiyor ve tiramisu kremasına benzer bir krema çıkıyor ortaya. Tabi kıvamı koyu veya açık yapmak sizin elinizde.

Gelelim tarifimize,

Yaş Pasta Keki( pandispanya)  

BU tariften 2 kat çıkıyor. Kaç katlı yapmak istiyorsanız o kadar arttırabilirsiniz.
Ama hepsinin malzemesini bence ayrı ayrı yapın derim. Toplu yapıldığında aynı kalitede olmayabiliyor çünkü

2 yumurta
Yarım çay kaşığı tuz
1+ çeyrek su bardağı kek unu, pasta unu (kaliteli un kullanmak tarifi çok değiştiriyor)
Yarım su bardağı sıvı yağ
1+ çeyrek çay kaşığı kabartma tozu
yarım çay kaşığı karbonat
3/4 (yani bir bardaktan 2 parmak eksik ) su bardağı toz şeker
1,5 çay kaşığı vanilya özü
1/2 bardak buttermilk dedikleri yani biz de kefire tekabül ediyor. Yoksa (yarım su bardağı süte yarım çay kaşığı limon veya sirke koyup 5 dk beklet) bunu da kullanabilirsiniz .


Toz olanlar ayrı bir kapta elenir.
Başka bir kapta sırasıyla yumurta, şeker, sıvıyağ, vanilya özü, ilave edilip çırpılır
SOnra biraz toz karışımdan, biraz sütten koyarak çırpılır.
Önceden ısıtılmış fırında 180C de pişirilir. BEn kekleri önceden ısıtılmamış fırında alttan pişirme ayarında yapıyorum ama orijinal tarif bu.

1 cup= 1 su bardağı


Gelelim

Krema Tarifi

Yarım su bardağı tereyağ (onlar challenge butter diye bir yağ kullanıyorlar biz de benzer ürün var mı bilmiyorum ben tereyağ kullandım) dolaptan çıkardıktan sonra 10 dk bekletiyoruz.
1 su bardağı krem peynir (ben krema peynir kullandım ama hafif tuzlu olduğu için pek yakışmadı bundan sonra  labne kullanacağım)
1 çay kaşığı vanilya özü
4 su bardağı pudra şekeri
1 veya 4  çorba kaşığı krema veya süt

Yapılışı

Tereyağ ve labne peynir mikserle iyice çırpılır içine yavaş yavaş pudra şekeri ilave edilir. DAha sonra vanilya özü ilave edilip çırpılır. Koyuluk derecesini de süt veya krema ile yapıyoruz. EĞer ara malzeme olarak kullanacaksak biraz açık kıvam, eğer süslemek için kullanacaksak koyu kıvamda hazırlıyoruz.


Kendi yaptığım pastayı tabi ki koymayacağım 
Bu fotoğraf yine o siteden. 

Şimdi bu verdiğim kek  tarifinden 3 tane hazırlamanız gerekiyor.
Krema tarifi ise 1,5 kat yeterli oluyormuş ..
İşte ben pastanın üstünü süsleme kısmına bir türlü gelemiyorum. 
Şimdilik kek ve krema denemesi sonra da süsleme denemelerim başlayacak. 
Herşey sırayla.Öyle armut piş ağızıma düş yok..
Bİraz emek lazım...
Ha bu arada eşim bu keki beğendi. Çok şükür bugünleri de görüyorum ya.
Bİr daha yapmamı isterse tamamdır bu iş.:))






0 yorum :

Yorum Gönder

Zaman ayırıp mesaj yazma zahmetinde bulunduğunuz için teşekkürler.
Yorum yazıp alttaki seçenekten anonimi tıklayıp yorumlarınızı yayınlayabilirsiniz.

 

Rukiye'nin Günlüğü Copyright © 2012 Design by Ipietoon Blogger Template