14 Kasım 2013 Perşembe

Güveç yemeği nasıl yapılır?

       Güveçte yapılan yemekler  daha özlü ve bundan dolayı da lezzetli olurlar. Toprak kapta, ağır ağır hiç müdahale etmeden kendi kendine pişirmeye bırakmak gerekiyor yemeği sadece .Fırından aldığınızda ise  yandı mı yanmadı mı ?nasıl oldu? meraklı bakışlar altında  kapağını sabırsızlıkla   bir tornavida ve çekiç yardımıyla şöyle bir açarken mis gibi kokular burnunuza geliyor ve etin tadına baktığınızda ise yumuşacık , ağızda dağılacak kıvamda olmuş ise  işte o zaman  başarmanın sevinciyle o yemeği misafirlerinizle buluşturma anı çok keyifli oluyor.


Malzemeler
Burada istediğiniz sebzeyi kullanabilirsiniz.
1 kg patlıcan
1 kg domates
1 kg biber
Maydanoz
Yarım veya 1 kg kuşbaşı  et tercihe bağlı
yarım kg daha az da olabilir Kuyruk yağı
Maydanoz
Baharatlar
Tuz
1-2 kaşık salça
Bolca sarımsak
2-3 baş soğan
Tereyağ

Hamur Malzemesi
Su ,un


Yapılışı
     Sebzeleri küp küp doğruyoruz. Ve tencerenin altına sırasıyla domatesle başayıp sırayla sebzeleri koyup üzerine eti koyuyoruz, tekrar sebzeler, et... Bütün malzemeler bitene kadar bu şekilde diziyoruz. En üste domatesleri koyup üzerine kuyrukyağı, tereyağı , maydanozu, tuzu, baharatları, sarımsakları, salçayı  ilave edip kapağını kapatıyoruz. Böylece baharatlar yukarıdan aşağı buharıyla yavaş yavaş iniyor.


     Hamur için un ve su karıştırıp bir avuç kadar hamur hazırlıyoruz ve kapağın etrafına bir güzel sıvıyoruz.

200C fırında 2,5-3 saat pişiriyoruz. Su hiç koymadım ben. Etrafı kapalı olduğu için kendi buharıyla yavaş yavaş pişiyor.
    Piştikten sonra çekiç yardımıyla kapağı hamurdan kurtarıyoruz.

Afiyet Olsun






0 yorum :

Yorum Gönder

Zaman ayırıp mesaj yazma zahmetinde bulunduğunuz için teşekkürler.
Yorum yazıp alttaki seçenekten anonimi tıklayıp yorumlarınızı yayınlayabilirsiniz.

 

Rukiye'nin Günlüğü Copyright © 2012 Design by Ipietoon Blogger Template