18 Kasım 2013 Pazartesi

Aşure Nasıl Yapılır? Detaylarıyla..

   İlk kez aşure yaptım ve çoook güzel oldu. İnsanın kendi yaptığını övmesi doğru değil biliyorum ama ben çok beğendim. Bundan sonra aşureler benden. 2 tencere yapıp dağıttım komşularıma dağıtabildiğim kadar. Yetmedi 1 tencere daha yaptım ve annemlere götürdüm. ASlında zor birşey değil aşure yapmak. Püf noktaları var, ölçüleri var. Tabi uğraştırıyor biraz. İçindeki malzemelerin ayrı ayrı yıkanıp, doğranması, kiminin suda bekletilmesi, ayıklanması vs. Ama kültürümüzü yaşatmak adına, paylaşmak adına yapıp dağıtmak çok zevkli. Bir de bereketli ki sormayın. Mesela gelen tabakların boş gelmeyip her birinden ayrı ayrı sürprizlerle karşılaşmak da ayrı güzel. Mesela komşumun biri kocaman poşet dolusu kiwi ve mandalina göndermiş .Bİri tiramusu gönderniş, bir diğeri dolma, biri çiğ köfte, bir başkası tekrar aşure yapıp göndermiş ziyafet ki sormayın. :)) Ben çok sevdim bu işi.

    Aşure yapmadan önce cahide&jibek.com sitesinden tarifi aldım. Daha sonra da annemi arayıp biraz da annemin püf noktalarını aldım. İkisini harmanladım ve bu tarif çıktı ortaya.
    CAhide hanım sitesinde yurtdışında aşurenin en iyi tatlı olarak seçildiğinde bahsetmiş.Hakikaten yaparken bir yandan da bunu düşündüm.Fasulye, nohut, buğdayı kim düşünebilir ki bir tatlı olabileceğini. Neticede hepsi de ayrı ayrı yemek malzemesi. Bu kadar aykırı lezzetlerin bir araya gelmesi çok ilginç geldi bana da .

Aşure Yapımı 

Aşure bir tutkudur:))

Malzemeler
2 su bardağı buğday (yıkanıp,1 gece önceden ıslatılacak, ıslatılan su dökülmeyecek)
Yarım bardak nohut  (yıkanıp ,1 gece önceden ıslatılacak)
Yarım bardak kuru fasulye  (yıkanıp,1 gece önceden ıslatılacak)
1 avuç kayısı kurusu (yıkanıp, küçük küçük dilimlenecek)
1 avuç kuru üzüm (ben biraz daha az kullandım çok sevmiyorum çünkü aşurede, yıkanacak)
1 avuç kuru incir (yıkanıp , küçük küçük dilinip suda bekletilecek , aşureyi karartmaması için)
Yarım portakal kabuğu (yıkanıp, iç beyaz kısmı kesilip,küçük küçük doğranıp birazcık  suda bekletilecek)
1 avuç fındık
1 avuç fıstık
CEviz
1 çay kaşığından az tuz
Yarım çay bardağı üzüm pekmezi
1 elma
6-7 karanfil
1 adet nar (sevenler için)
Su
5-6 kepçe kadar toz şeker (damak tadınıza göre yavaş yavaş ekleyip bakın tadına)

Yapılışı


  •  Yukarıdaki malzemeler yanlarında anlatıldığı şekilde önceden hazırlanacak.
  •   Bİr gece önceden ıslatılan nohut ve fasulye düdüklü tencerede 15-20 dk kadar haşlanacak ve haşlanan su dökülecek. Bu püf noktası annemden. Dökülmezse kokuyormuş aşurede. 
  •  Ayrı bir tencerede  bir gece önceden ıslatılan buğday ıslatıldığı su ile birlikte, üzerini bir karış geçecek kadar su ilave ediyoruz. İçine bir tüm elmanın etrafına karanfilleri batırıp koyuyoruz.Ve bu şekilde kaynamaya bırakıyoruz. Böylece karanfillerin koyu rengi aşureye geçmemiş oluyor. Yani ben öyle anladım. Elma iyice yumuşayınca alıyoruz içinden. 
  • Haşlanan nohut ve fasulyeyi de ilave edip hepsini birlikte kaynatıyoruz. 
  • İçine tuz, pekmez, şeker ilave ediyoruz. 1-1,5 saat kadar kısık ateşte kaynatıyoruz. 
  • Ocaktan almaya bir 15 dk kala kayısı, incir, portakal kabuğu, üzüm, fındık, fıstık koyuyoruz. 
  • CEviz ve nar üstüne koydum ben. Bİraz da fındık fıstıkla süsledim üzerini. Tabi herkes nardan hoşlanmayabilir. Ama ben sevdim tatlı ,ekşi uyumunu.
  • Şimdi aşureyi yaparken normal kıvamından biraz daha sulu olabilirı, çünkü zamanla koyulaşıyor. Zaten birazcık anlıyorsanız yemek işinden o kıvamın nasıl olması gerektiğini az çok tahmin edebiliyorsunuz. 
  • Pekmez ilk etapta koyu bir renk veriyor ve daha sonra karamel bir renge dönüyor aşure, daha bir iştah açıcı duruyor o zaman. Kesinlike ilave edin derim. 


Aşureler ayrı ayrı süslenip komşulara ikram edildi. 





Aşurenin rengi bu şekilde oluyor. 








0 yorum :

Yorum Gönder

Zaman ayırıp mesaj yazma zahmetinde bulunduğunuz için teşekkürler.
Yorum yazıp alttaki seçenekten anonimi tıklayıp yorumlarınızı yayınlayabilirsiniz.

 

Rukiye'nin Günlüğü Copyright © 2012 Design by Ipietoon Blogger Template