31 Ekim 2012 Çarşamba

Tavuklu Köfte ve Ajvar Sos

 Tavuklu Köfte


  Bugün birbirine çok yakıştırdığım iki tarifi yazmak istiyorum. Tavuklu köfteyi ilk kez komşumda yemiştim ve çok beğenmiştim. Hem ekonomik hem de çok lezzetli. Hani bu marketlerde satılan nuggetlar var ya almak yerine kendiniz de hazırlayabilirsiniz. Tavuk göğüsünü rondodan geçirip, yumurta, baharatlarla karıştırıp dışını da galeta unuyla kaplayıp kızartabilirsiniz mesela. Benim vereceğim tarif kıymayla yaptığımız köftenin tavuk göğüslü olanı sadece. Şöyle ki;

Malzemeler
  • 500 gr tavuk göğüsü
  • 1 yumurta
  • 1 adet kuru soğan
  • 1,5-2 su bardağı kadar rondoda ufaltılmış bayat ekmek
  • Bir tutam maydanoz
  • Tuz, kekik, karabiber, toz biber, pul biber
Yapılışı

    Tavuk göğüsünü kıyma gibi olacak şekilde rondodan geçiriyoruz. Diğer malzemelerle karıştırıyoruz. Karışımın çok katı olması gerekmiyor. Kızartınca zaten normal köfte kıvamına geliyor. Yassı köfte şekli verip kızartıyoruz.




Ajvar Sos

 

     Bu sosu keşfim şöyle oldu. Bir gün yine marketten bolca  kırmızı biber ve patlıcan almıştım.Amacım kışlık bişeyler hazırlamaktı. Eve geldim fırına yerleştirip bir güzel közledim. Fakat ne yapacağımı bilemedim sonra internette şöyle bir gezintiye çıktım ve bu sos çıktı ortaya. Balkanlarda çokça yapılan bir sosmuş bu. Özellikle cipslerin yanında servis edilirmiş. Ben köfteye ve patatese çok yakıştırdım.  Ketçap yerine de kullanabilirsiniz. Kahvaltılar da ekmek üzerine sürüp de sunulabilir.








Malzemeler

1 kg kırmızı biber
1 kg patlıcan
1 kuru soğan
1 çorba kaşığı sirke
Tuz
Sıvıyağ
2-3 diş sarımsak


 


Yapılışı

  • Öncelikle kırmızı biber ve patlıcanları fırında közleyip kabuklarını soyuyoruz.
  • Kuru soğanı doğruyoruz.
  • Sıvıyağ döktüğümüz tencerede kuru soğanları  pembeleştiriyoruz.
  • Ardından közlenmiş patlıcan, kırmızı biber ve sarımsağı küçük küçük doğrayıp tencereye ilave ediyoruz.
  • 10-15 dk kadar yumuşayan karışımımızı rondodan geçirip tekrar tencereye aktarıyoruz.
  • İçine tuzu ve sirkeyi ilave edip biraz daha kaynatıyoruz.
  • Kavanozlara doldurup ters çevirip 24 saat dışarda daha sonra buzdolabında muhafaza ediyoruz.
  • Afiyet Olsun 

0 yorum :

Yorum Gönder

Zaman ayırıp mesaj yazma zahmetinde bulunduğunuz için teşekkürler.
Yorum yazıp alttaki seçenekten anonimi tıklayıp yorumlarınızı yayınlayabilirsiniz.

 

Rukiye'nin Günlüğü Copyright © 2012 Design by Ipietoon Blogger Template