6 Ekim 2012 Cumartesi

Közlenmiş Domates Çorbası...


     Birazcık uğraştırıcı bir çorba tarifi bu .Lezzeti de bi o kadar güzel. Ramazanda misafirlerime ikram etmek için yapmıştım bu çorbayı ve ana yemekten daha çok vaktimi almıştım. Bazen işgüzarlığım tutuyor işte. Zaten yetiştirlmesi gereken onca yemeğin arasında bir de bu çorbayla uğraşmak akıl karı değildi ya. Allah'a şükür yine de ucu ucuna yetiştirebilmiştim yemekleri.

  

Tarifi yaparken cafe fernando'nun  sitesinden yararalandım. Fakat üzerinde biraz değişiklik yaptım.
Değişiklik yaptığım şekliyle tarifimizi veriyorum. Bu şekilde daha lezzetli olacaktır.
Malzemeler
6 kişilik
Domates çorbası için:
  • 1.5 kilo domates
  • 2 adet kırmızı soğan (veya kuru soğan)
  • 3 diş sarımsak
  • 10-15 dal taze kekik
  • 4 çorba kaşığı zeytinyağı
  • 1 tatlı  kaşığı şeker(orijinal tarifte 1çorba kaşığıydı ben azalttım)
  • 9-10 dal saplarıyla birlikte maydanoz
  • Deniz tuzu ve taze çekilmiş karabiber
  • 3 su bardağı (750 ml) tavuk suyu (veya sebze suyu)veya sadece su
  • 1 çorba kaşığı un
Keçi Peynirli Ekmek Dilimleri için:
  • 12 dilim baget ekmeği
  • 2 çorba kaşığı zeytinyağı
  • 100 gram keçi peyniri
  • 1 çorba kaşığı su
  • 2-3 dal taze kekik
Yapılışı
  1. Fırınınızı önceden 220 derecede ısıtın.
  2. Derinliği olan bir fırın kabına (veya geniş, fırına dayanıklı cam bir kaba) sarımsakları ve soğanları dizin.Üzerine maydanozları saplarıyla birlikte dizin.(Maydanozlar  daha sonra alınacak )Üzerine ortadan ikiye kestiğiniz domatesleri kesili tarafları yukarıya bakacak şekilde dizin.
  3. Domatesin üzerine dallarından kopardığınız taze kekikleri yerleştirin ve zeytinyağını gezdirin. Bolca deniz tuzu (sofra tuzu kullanıyorsanız çok fazla dökmeyin), taze çekilmiş karabiber ve 1 tatlı  kaşığı şekeri de döküp önceden ısıtılmış fırında domateslerin üzeri karamelize olana kadar, yaklaşık 30 dakika boyunca pişirin.
  4. Tepsideki bütün malzemeleri (maydanozlar hariç) büyük boy bir tencereye aktarın. Üzerine 3 su bardağı sıcak tavuk suyu (veya aynı miktarda sebze suyu) ekleyip kaynama noktasına getirin, altını biraz kısıp 10 dakika kadar pişirin.
  5. Tencereyi ateşten alıp bir el blenderı yardımıyla karışımı akışkan bir çorba kıvamına getirin. Çorbayı domateslerin kabuklarından ve kaçtıysa kekik dallarından temizlemek için bir süzgeçten geçirin. Tencereye az zeytinyağı döküp un ile kavurduktan sonra(bu kısmı ben ilave ettim zira çorba çok duru olmuştu)  tekrar çorbayı tencereye aktarın. Son kez blenderdan geçirip tadına bakın, tuzunu karabiberini ayarlayın ve servis yapmadan hemen önce dilediğiniz sıcaklığa getirin.
  6. Bundan sonrasını denemedim ama eğer keçi peyniriniz varsa deneyebilirsiniz. Domates çorbasına kaşar peyniri koyanlara da şöyle bir gönderme yapmış(Lütfen kaşar peynirini tosttan başka bişeye kullanmayın diye)
  7. Keçi peynirli ekmek dilimlerini hazırlamak için baget ekmeğinden 2 santimetre kalınlığında dilimler kesip bir fırça yardımıyla her iki tarafına zeytinyağı sürün ve bir tavada arkalı önlü olarak kenarları kahverengileşene kadar orta ateşte kızartın.
  8. Ekmekler kızarırken ufak boy bir tencerede keçi peyniri ve suyu ısıtıp hafif akışkan bir kıvam elde edin. Peyniri kızarmış ekmeklerin üzerine sürüp taze kekik serpiştirin ve domates çorbasının yanında servis edin.
  9. Afiyet olsun...


    

     

0 yorum :

Yorum Gönder

Zaman ayırıp mesaj yazma zahmetinde bulunduğunuz için teşekkürler.
Yorum yazıp alttaki seçenekten anonimi tıklayıp yorumlarınızı yayınlayabilirsiniz.

 

Rukiye'nin Günlüğü Copyright © 2012 Design by Ipietoon Blogger Template