19 Ekim 2012 Cuma

İçli Kete...ve peynirli pide...

  İçli Kete  


 Kanal D'deki Mutfağım programını zaman zaman takip ediyorum. Geçenlerde Sivas yöresine ait kete tarifi anlatılıyordu. İzledim ve hemen yapmaya karar verdim. Tabi hamuru daha çok poğaça hamuru gibi oldu. Hani kete deyince babannemin köy fırınlarında yaptığı kete gelir aklıma. Hem sert hem de çok kabarmayan bir hamuru vardır onun.Zaten lezzeti veren de köy fırınında yapılmış olmasıdır. Burda yapılan fırınlarla mümkün değil aynı lezzeti tutturabilmek.  Kayseri'de de çok meşhurdur kete. Düğünlerde kete ikram edilir misafirlere. Benim de çok hoşuma gidiyor ketenin içindeki o kavrulmuş unun kokusu ve tadı.
     Bu hamuru çok sevdim ben hatta bir kısmıyla  peynirli pide bile yaptım. Poğaça hamuru olarak da kullanbilirsiniz.

Sivas ketesinin şekli farklı oluyor esasında. Ben de orjinali gibi yaptım ama pişerken ağızları açıldı


Hamuru

1 tatlı kaşığı yaş maya
5 çorba kaşığı tereyağ(eritilmiş)
Yarım su bardağı sıvıyağ
2 Su bardağı süt
Tuz
Un

İç Malzemesi
1 çay bardağı ceviz
1 kase un
2 çorba kaşığı tereyağ

Yapılışı
1.Hamur malzemesi için maya, tereyağ, sıvıyağ, süt, tuz hepsini karıştırıp kulak memesi yumuşaklığından biraz daha katı  hamur olacak şekilde un ilave ediyoruz.
2. İç malzemesi için tereyağını eritip tuz ve cevizi(rondodan geçirdiğimiz) ilave ediyoruz. Bir kaç kez karıştırdıktan sonra ununu ilave ediyoruz. Unu yağa topak topak olana dek ilave ediyoruz.
3. Hamurumuzu ceviz büyüklüğünde alıp içini koyuyoruz ve şeklini poğaça gibi olabilir, yuvarlak olabilir nasıl arzu ediyorsanız o şekilde yapabilirisiniz. Üzerine yumurta sürüyoruz.
4. 220 C derecede üzerleri kızarana dek pişiriyoruz.
5.Afiyet Olsun:)

Peynirli Pide





Aynı hamurla yaptığım pideler.

İç Malzemesi

kaşar rendesi
maydanoz
yumurta

Üzeri için ayrıca yumurta

Yapılışı

İç malzemesini karıştırıp, oval olarak açtığımız hamurlara koyuyoruz kenarlarını kapatıp yanlarına yumurta sürüyoruz. 200 c derecede 15 dk pişiriyoruz. Sıcak sıcak servis yapıyoruz.
Afiyet Olsun:)






0 yorum :

Yorum Gönder

Zaman ayırıp mesaj yazma zahmetinde bulunduğunuz için teşekkürler.
Yorum yazıp alttaki seçenekten anonimi tıklayıp yorumlarınızı yayınlayabilirsiniz.

 

Rukiye'nin Günlüğü Copyright © 2012 Design by Ipietoon Blogger Template