31 Ekim 2012 Çarşamba

Tavuklu Köfte ve Ajvar Sos

0 yorum

 Tavuklu Köfte


  Bugün birbirine çok yakıştırdığım iki tarifi yazmak istiyorum. Tavuklu köfteyi ilk kez komşumda yemiştim ve çok beğenmiştim. Hem ekonomik hem de çok lezzetli. Hani bu marketlerde satılan nuggetlar var ya almak yerine kendiniz de hazırlayabilirsiniz. Tavuk göğüsünü rondodan geçirip, yumurta, baharatlarla karıştırıp dışını da galeta unuyla kaplayıp kızartabilirsiniz mesela. Benim vereceğim tarif kıymayla yaptığımız köftenin tavuk göğüslü olanı sadece. Şöyle ki;

Malzemeler
  • 500 gr tavuk göğüsü
  • 1 yumurta
  • 1 adet kuru soğan
  • 1,5-2 su bardağı kadar rondoda ufaltılmış bayat ekmek
  • Bir tutam maydanoz
  • Tuz, kekik, karabiber, toz biber, pul biber
Yapılışı

    Tavuk göğüsünü kıyma gibi olacak şekilde rondodan geçiriyoruz. Diğer malzemelerle karıştırıyoruz. Karışımın çok katı olması gerekmiyor. Kızartınca zaten normal köfte kıvamına geliyor. Yassı köfte şekli verip kızartıyoruz.




Ajvar Sos

 

     Bu sosu keşfim şöyle oldu. Bir gün yine marketten bolca  kırmızı biber ve patlıcan almıştım.Amacım kışlık bişeyler hazırlamaktı. Eve geldim fırına yerleştirip bir güzel közledim. Fakat ne yapacağımı bilemedim sonra internette şöyle bir gezintiye çıktım ve bu sos çıktı ortaya. Balkanlarda çokça yapılan bir sosmuş bu. Özellikle cipslerin yanında servis edilirmiş. Ben köfteye ve patatese çok yakıştırdım.  Ketçap yerine de kullanabilirsiniz. Kahvaltılar da ekmek üzerine sürüp de sunulabilir.








Malzemeler

1 kg kırmızı biber
1 kg patlıcan
1 kuru soğan
1 çorba kaşığı sirke
Tuz
Sıvıyağ
2-3 diş sarımsak


 


Yapılışı

  • Öncelikle kırmızı biber ve patlıcanları fırında közleyip kabuklarını soyuyoruz.
  • Kuru soğanı doğruyoruz.
  • Sıvıyağ döktüğümüz tencerede kuru soğanları  pembeleştiriyoruz.
  • Ardından közlenmiş patlıcan, kırmızı biber ve sarımsağı küçük küçük doğrayıp tencereye ilave ediyoruz.
  • 10-15 dk kadar yumuşayan karışımımızı rondodan geçirip tekrar tencereye aktarıyoruz.
  • İçine tuzu ve sirkeyi ilave edip biraz daha kaynatıyoruz.
  • Kavanozlara doldurup ters çevirip 24 saat dışarda daha sonra buzdolabında muhafaza ediyoruz.
  • Afiyet Olsun 

Etli Yaprak Sarması (aslında kıymalı da etli diyorlar)

2 yorum
   Ne zamandır etli yaprak sarması yapıp tatmak istiyordum. Hazır kurban bayramı da gelmişken yaptım tattım ve çok beğendim ama yine de zeytinyağlı sarmanın yeri gönlümde ayrı bir yerde kaldı.

Malzemeler
  • 500 gr asma yaprağı
  • 1,5 çay bardağı bulgur
  • 1 çay bardağı pirinç
  • 500 gr. orta yağlı kıyma
  • 2 adet kuru soğan
  • 1 çorba kaşığı domates salçası
  • 1 çorba kaşığı biber salçası
  • 1 çorba kaşığı nar ekşisi
  • 3-4 diş sarımsak
  • kekik, pulbiber, tuz, karabiber, kuru nane
  • bir tutam maydanoz
Sosu için:Dolmayı pişirirken  üzerine gezdirmek için 2 çorba kaşığı tereyağında 1 çorba kaşığı domates salçası kavrulur ve 2 su bardağı sıcak su ilave edilerek sos hazırlanır.

Yapılışı

  • Yapraklarımız salamura ise önce sıcak suda biraz bekletilip, sonra sık sık suyunu değiştirerek tuzunun çıkması sağlanır. Eğer benim gibi buz dolabına kaldırdıysanız önceden dolaptan çıkarıp sıcak suda biraz bekletip suyunu süzdürüyoruz.
  • Daha sonra kıyma, yıkanmış pirinç ve bulgur, rendelenmiş kuru soğan ve sarımsak, kıyılmış maydanoz, salçalar ve tüm baharatlar, tuz, nar ekşisi eklenrek karışımı hazırlıyoruz.
  • Yapraklardan kopardığımız sap kısımlarını tencerinin altına diziyoruz.
  • Yaprakların orta kısmına 1 tatlı kaşığı kadar iç koyup küçük tombikve çok sıkı olmayacak şekilde sarıyoruz.
  • Sarmalarımızı sapların üzerine düzgün bir şekilde diziyoruz ve porselen bir tabağı ters çevirip en üste yerleştiriyoruz.
  • Hazırladığımız sosu da yaprakların üzerine gezdiriyoruz ve kısık ateşte 1,5-2 saat kadar suyunu kontrol ederek pişiriyoruz.
  • Dilerseniz üzerine yoğurt ve yağda kızartımış toz kırmızı biberi de gezdirip servis edebilirsiniz
  • Afiyet Olsun







29 Ekim 2012 Pazartesi

Baklava Hamuruna sarılmış kadayıf tatlısı (nasıl tatlı ismi ama)

2 yorum
   Nihayet fotoğraf makinama kavuştum. Kavuşur kavuşmaz da bu bayramda yaptığım daha doğrusu kendimce uydurduğum tatlı tarifimi paylaşmak istedim.
    Bu tatlımızın dış kısmını  yaparken blogumda daha önce paylaştığım midye tatlısının hamurundan yaptım. Tarifi buraya tekrar ekliyorum.


Hamur malzemeleri

  • 1 çay bardağı süt
  • 1 çay bardağı yoğurt
  • 1 çay bardağı sıvıyağ
  • 1 adet yumurta
  • 1 yemek kaşığı sirke
  • 1 çay bardağı buğday nişastası
  • 3 su bardağı + 1 yemek kaşığı un
  • Yarım paket kabartma tozu
  • 1 silme(çok dolu olmayan)çay kaşığı tuz
  • Arasına serpmek için: Buğday nişastası
İç Malzemesi
  • Yarım kg kadayıf
  • 200 gr ceviz içi
  • 100 gr tereyağ ve bi o kadar da sıvıyağ
Şerbeti İçin
  • 3 su bardağı şeker
  • 2,5 su bardağı su
  • Bir kaç limon damlası


Yapılışı
  • Bütün hamur malzemelerini karıştırıp kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde ediyoruz
  • Tereyağ ve sıvıyağımızı ocakta eritiyoruz
  • Şerbetimizi hazırlıyoruz
  • Erittiğimiz yağımızı kadayıfın içine döküp bir güzel harmanlıyoruz. Hatta kadafıyı elimizle kopararak küçültüyoruz.
  • Ceviz içini de rondodan geçiriyoruz ya da havanda dövebilirsiniz daha lezzetli oluyormuş bu şekilde
  • Hamurumuzdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp 5'er 5'er ayırıyoruz.
  • Her bir bezeyi çay tabağı büyüklüğünde açıp aralarına buğday nişastası koyarak 5'er 5'er üst üste diziyoruz.
  • Daha sonra hepsini açabildiğimiz kadar açıp bir kenarına kadayıfı ve üzerine de cevizi koyup kol böreği sarar gibi sarıyoruz.
  • 1,5 parmak kalınlığında kesip tepsiye yatay olarak yan yana diziyoruz. Yalnız burada dikkat edilecek nokta çok sıkıştırmamak gerekiyor. Çünkü hamur kabardığı için sıkışıp pişmeyebiliyor.
  • 200 C derecelik fırında kızarana kadar pişiriyoruz. Hatta piştiğinden emin olmak için bir tanesini aradan çıkarıp bakabilirsiniz. Pişmemiş ise birazcık aralayın parçaları tekrar fırınlayın.
  • Daha önce hazırladığımız şerbeti birazcık ılıttığımız  tatlının üzerine gezdiriyoruz.
  • Afiyet Olsun


25 Ekim 2012 Perşembe

Pera Lounge Albümü...

0 yorum

Muhteşem bir albüm. Can Atilla, Ömer Faruk Tekbilek, Mercan Dede,Yasmin Levy gibi sanatçıların en seçkin eserlerinin yer aldığı albümü buradan dinleyebilir hatta  satın alıp elinizin altında bulundurabilirsiniz.






1.Pera Lounge – Can Atilla – Rumeli Hisarının Yapılışı(2010 Version)
2.Pera Lounge – Omar Faruk Tekbilek – Hasret
3.Pera Lounge – Burhan Öçal – Gece Yarısında Pazar (Baazar At Night)
4.Pera Lounge – Mercan Dede – Dream of Shams
5.Pera Lounge – Can Atilla – Hamamda İlk Göz Yaşları (Cello Version)
6.Pera Lounge – Mehmer C.Yeşilçay – Morning In Ortaköy
7.Pera Lounge – Yasemin Levy – Irme Kero
8.Pera Lounge – Sezen Aksu – Tutuklu
9.Pera Lounge – Hasan Işakkut – Why (Violin Version)
10.Pera Lounge – Burhan Öçal – Bakkase (The Belly Dancer)
11.Pera Lounge – Carol’s Theme
12.Pera Lounge – Yasemin LEvy – Mano Suave
13.Pera Lounge – Nocturne
14.Pera Lounge – Mercan Dede – Masnawi

Hurmalı Kek..(Şekersiz)

0 yorum
    İşte size şekersiz gönül rahatlığı ile yiyebileceğiniz bir kek tarifi. Aslında niyetim tatlı tarifi yazmaktı fakat fotoğraf makinamı arabada unutunca tatlı niyetine nasip bu kek tarifine imiş. Eşim hurmayı evden hiç eksik etmez saolsun.Özellikle bademli hurmayı.  Genel mantığımız şu ki gidip marketten abur cubur alacağımıza ayda 2 kg hurma alalım, canımız abur cubur istedikçe hurma yiyelim.Bu  sayede marketlerin bu tarz reyonlarını es geçmiş ve sağlıklı beslenmiş oluyoruz. Günde bir hurma yiyerek alınması gereken bütün besinleri tek bir gıda ile almak mümkün. Şeker ihtiyacını karşılayabilecek en güzel gıda diyebilirim. Bu yüzden hurmalı tarifleri çok önemsiyorum. Bu tarifimiz de çok orjinal bir tarif. Deneyin hak vereceksiniz.

 Tarifimiz Tijen İnaltong Turunç Kokulu Düşler Kitabı'ndan

Hurmalı Kek 

Malzemeler:
250 gr. hurma
2 su bardağı un  (ben tam buğday unu koydum)
1 çay kaşığı karbonat
1 limon ya da portakal kabuğu
1/2 su bardağı zeytinyağ
1 çay bardağı iri dövülmüş ceviz. (ben ekledim)
Hazırlanışı:
1- Hurmaların çekirdeklerini ayıklayıp bir tencereye koyun. Üzerini hafif geçecek su koyup kaynamaya bırakın.
2- Kaynayan ve haşlanan hurmaları kenara alıp soğumasını bekleyin. Blanderdarn geçirin.
3- Hurmanın içine elenmiş un , karbonat rendelenmiş limon kabuğunu, cevizi ve zeytinyağını ekleyip karıştırın. Yağladığınız fırın tepsisine oldukça ince şekilde dökün.
4- Önceden ısıtılmış fırında 15-20 dakika pişirin. İnce olduğundan çabuk pişecektir. Afiyet olsun.

nerde o eski bayramlar klasiği :))

0 yorum
       Hep eskilere bir özlem vardır bayramlarda. Oysa bizim bayramlarımız hiç değişmedi ki değişen sadece bizleriz. Yine eski bayramlardaki gibi sabah kahvaltımızı babannemde yaptık,yine hep birlikte bayramlaştık yine kapının önünde kesildi kurbanlığımız, yine hep birlikte sofralar kuruldu, hep birlikte yenildi kavurmalar. Ama eksik olan tek şey çocuk ruhumuzdu , o saf, o tertemiz, o herşeye merakla bakan gözlerin yerini sadece bakan gözler aldı belki de değişen sadece buydu....
     Ne kadar buruk bir bayram yazısı oldu bu yahu.. Neyse biz de bu çocuk ruhumuzu canlandırmaya bakalım o zaman.  Kimseye aldırmadan tadını çıkarmaya çalışalım.




Bu da canım yeğenim Rana'nın teyzesi ve eniştesi için yaptığı
kurban bayramı kartı...



19 Ekim 2012 Cuma

İçli Kete...ve peynirli pide...

0 yorum

  İçli Kete  


 Kanal D'deki Mutfağım programını zaman zaman takip ediyorum. Geçenlerde Sivas yöresine ait kete tarifi anlatılıyordu. İzledim ve hemen yapmaya karar verdim. Tabi hamuru daha çok poğaça hamuru gibi oldu. Hani kete deyince babannemin köy fırınlarında yaptığı kete gelir aklıma. Hem sert hem de çok kabarmayan bir hamuru vardır onun.Zaten lezzeti veren de köy fırınında yapılmış olmasıdır. Burda yapılan fırınlarla mümkün değil aynı lezzeti tutturabilmek.  Kayseri'de de çok meşhurdur kete. Düğünlerde kete ikram edilir misafirlere. Benim de çok hoşuma gidiyor ketenin içindeki o kavrulmuş unun kokusu ve tadı.
     Bu hamuru çok sevdim ben hatta bir kısmıyla  peynirli pide bile yaptım. Poğaça hamuru olarak da kullanbilirsiniz.

Sivas ketesinin şekli farklı oluyor esasında. Ben de orjinali gibi yaptım ama pişerken ağızları açıldı


Hamuru

1 tatlı kaşığı yaş maya
5 çorba kaşığı tereyağ(eritilmiş)
Yarım su bardağı sıvıyağ
2 Su bardağı süt
Tuz
Un

İç Malzemesi
1 çay bardağı ceviz
1 kase un
2 çorba kaşığı tereyağ

Yapılışı
1.Hamur malzemesi için maya, tereyağ, sıvıyağ, süt, tuz hepsini karıştırıp kulak memesi yumuşaklığından biraz daha katı  hamur olacak şekilde un ilave ediyoruz.
2. İç malzemesi için tereyağını eritip tuz ve cevizi(rondodan geçirdiğimiz) ilave ediyoruz. Bir kaç kez karıştırdıktan sonra ununu ilave ediyoruz. Unu yağa topak topak olana dek ilave ediyoruz.
3. Hamurumuzu ceviz büyüklüğünde alıp içini koyuyoruz ve şeklini poğaça gibi olabilir, yuvarlak olabilir nasıl arzu ediyorsanız o şekilde yapabilirisiniz. Üzerine yumurta sürüyoruz.
4. 220 C derecede üzerleri kızarana dek pişiriyoruz.
5.Afiyet Olsun:)

Peynirli Pide





Aynı hamurla yaptığım pideler.

İç Malzemesi

kaşar rendesi
maydanoz
yumurta

Üzeri için ayrıca yumurta

Yapılışı

İç malzemesini karıştırıp, oval olarak açtığımız hamurlara koyuyoruz kenarlarını kapatıp yanlarına yumurta sürüyoruz. 200 c derecede 15 dk pişiriyoruz. Sıcak sıcak servis yapıyoruz.
Afiyet Olsun:)






17 Ekim 2012 Çarşamba

peçete yüzüğü mü dersiniz peçetelik mi dersiniz?

0 yorum
     Yaptıklarımı paylaşmaya yetişemiyorum. Zira yapmak bişey değil fotoğrafını çekip, düzenleyip ayrıca paylaşmak da epey bir zamanını alıyor insanın. Yani blogger olmak öyle oturduğun yerde yapılacak bişey değilmiş. Bir emek , ekstra bir çaba gerekiyormuş.:)
     Dün gece televizyonun karşısındayken şöyle bir malzemelerime göz gezdirirken bu peçetelikler ortaya çıktı. Artık televizyon seyrederken zamanımı boşa geçirmemek adına bişeylerde üretmeye çalışıyorum. Netice de ne mi oluyor? Hem üretip, hem paylaşmak iyi geliyor insana. Kişisel gelişim kitaplarında hep vurgu yapılan nokta bunlardır.
    Mesela'' Mutluluk Projesi'' adlı kitapta mutlu olmak için yazar kendince  bir proje geliştirmiş . Ve eylül ayının projesi 'bir tutkun olsun'. Kitaba göre insanın hayatta  kendine zevk vereceğini düşündüğü  birşeyler mutlaka vardır. Ve herkesin tutkusu bir başkasının ilgi alanına girmek zorunda değildir. Mutluluk araştırmasına göre tutkunuz ne olursa olsun ona zaman ayırmanın, onu boş alanlara sıkıştıracak bir 'ekstra' olarak değil, gerçek bir öncelik olarak görmenin muazzam bir mutluluk patlaması yapacağını öngörüyor.  Tutkularımızı  hayata geçirmek içinse ona zaman ayırmak , onu gündelik hayatla bütünleştirmek ve sonuçlarını önemsememek gerkiyor.Benim en büyük tutkumsa bir şeyler üretmek Şimdi ben bu blogun sonucu ne olacak diye düşünerek bişeyler paylaşmaya çalışsam hiçbir şey ortaya koyamam fakat bir tutku haline dönüştüğünde bu bana hakikaten büyük bir mutluluk  veriyor. Yani ne yapıyorsam kendim için yapıyorum. :))





15 Ekim 2012 Pazartesi

Kalpli Kakaolu Kurabiyeler...

0 yorum
       Bu kurabiye tarifini  eşimin arkadaşının yeni doğan bebekleri için  güzel bir hediye  kurabiye tarifi ararken buldum. Özellikle şeker hamurlu kurabiye tariflerine baktım çok fazla kabarmayacak olması önemliydi çünkü benim için. Ve ortaya bu nefis kurabiyeler çıktı. Ağızda dağılan inanılmaz keyifle yenebilecek bir kurabiye oldular. Tabi eşim gibi kakaolu sevmiyorsanız kakao yerine zencefil, tarçın deneyebilirsiniz. Ben bir de böyle yapmayı deneyeceğim.










Tarifimiz ve süslemeler   buradan alıntıdır.Gerçekten orijinal bir fikir . Ben bir kaç değişiklik yaptım.
Malzemeler :

  • 220gr tereyağ
  • 110 gr pudra şekeri
  • 1 adet yumurta
  • 3/4 çay kaşığı kabartma tozu
  • 1/4 çay kaşığı tuz
  • 1 çorba kaşığı süt
  • 1 paket vanilya
  • 400 gr.Un (unu kulak memesi yumuşaklığında olacak şekilde ilave ediyoruz)
  • 2-3 çorba kaşığı kakao (kakaoyu ben 1 çorba kaşığı koydum)

Tüm malzeme ile ele yapışmayacak kıvamda bir hamur hazırlıyorsunuz. Ben ununu alabildiği kadar koydum.Çünkü yağın kıvamı,ısısı ile tariflerde oynama olabiliyor.Dolayısıyla yavaş yavaş ekleyerek kıvamını yakalamak daha garanti sonuç veriyor.Hazırladığınız hamuru merdane ile açıp kurabiye kalıpları ile kesiyorsunuz. Kurdelayı geçirmek istediğiniz noktada (ben mixerin çırpma ucunun tersini kullandım) bir delik açıyorsunuz.Tepsiye dizip ısıtılmış fırında kızarana kadar pişiriyorsunuz.Soğuduktan sonra açmış olduğunuz delikten kurdelayı geçirip şekil veriyorsunuz.



Afiyet Olsun







12 Ekim 2012 Cuma

Hazır bayram geliyorken ''Midye Baklavası''

0 yorum

     Bu tarifimiz de cahidejibek  sayfasından.
    Midye Tatlısının hamuru mayalıdır normalde.Ben de Cahidejibek sayfasında anlatıldığı gibi  ilk bu tarifi denediğimde mayalı olarak yapmıştım ve yiyenler hemen farketmişti mayalı olduğunu. Tabi mayalı olunca hemen tüketilmesi gerekiyor çünkü çabuk yumuşuyor hamuru. Ben de kabartma tozlu olan tarifi denedim ve daha güzel oldu.  Bu şekilde daha uzun süre gevrek  duruyor çünkü tatlı.

Hamur malzemeleri
  • 1 çay bardağı süt
  • 1 çay bardağı yoğurt
  • 1 çay bardağı sıvıyağ
  • 1 adet yumurta
  • 1 yemek kaşığı sirke
  • 1 çay bardağı buğday nişastası
  • 3 su bardağı + 1 yemek kaşığı un
  • Yarım paket kabartma tozu
  • 1 silme(çok dolu olmayan)çay kaşığı tuz
  • Arasına serpmek için: Buğday nişastası
  • Üzeri için 150 gr. eritilmiş tereyağı
  • İçi için: Ceviz
Şerbeti için
  • 3 su bardağı şeker
  • 2.5 su bardağı su
  • Çeyrek limon suyu
  • Bir fiske tuz



Midye tatlısı nasıl yapılır?
  • Sıvı malzemeleri bir kaba alıp karıştırın. Un, nişasta ve k. tozunu da ekleyip kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edin.
  • Hamuru 8 eşit parçaya bölün. 15 dakika kadar dinlendirin. (Benim size tavsiyem bu tatlıyı yaparken, 12 bezeye ayırın. O şekilde eminim çok daha gevrek olacaktır. Bezeler büyük olduğu için benim istediğim kadar gevrek olmadı)
  • Dinlendirme sonunda hafif nişasta serperek bezeleri tek tek tabak büyüklüğünde açın.
  • Aralarına nişasta serperek üstüste koyun. En üste nişasta serpmeyin.
  • Merdane yardımıyla büyütebildiğiniz kadar büyütün.
  • Uç kısmından başlayıp sıkıca rulo yapın.
  • Ruloyu birer parmak eninde dilimlere kesin.

  •  Her bir parçayı merdaneyle avuç içi büyüklüğünde açın. Çok kalın olmamalı.
  • Ortasına bir parça ceviz koyup bastırmadan kapatın.
  • Bütün parçalar bitince tepsiye dizin ve eritilmiş tereyağını üzerine kaşıkla gezdirin.
  • 200 derecelik fırında nar gibi kızarana kadar kızartın.
  • Şurubu hazırlayın. Ne çok cıvık ne de koyu kıvamlı olmayacak.
  • Şurubu sıcağa yakın ılık olunca soğuyan tatlının üzerine dökün.
  • 4-5 saat sonra tatlınız servise hazır.



  • Ben hamuru iki katı yaptığım için 3 tepsi çıktı.Bir de şeklini pek beceremedim sanırım
    daha çok poğaça gibi oldular.  Ama tadına diyecek yoktu doğrusu





    Afiyet Olsun



    ''KüÇük şEyLeR ''diye bildiklerimiz

    0 yorum
      Bu yazıyı çok beğendiğim için paylaşmak istedim;


        Küçük bir adım, ufak bir olay deyip geçmeyin.
        En kıymetli mallar küçük torbalarda taşınırmış.
        Ateşe küçük odunlar atılırsa alevler artarmış. Büyük odunlar ateşi söndürebilirmiş.
        Bir çok küçük bir büyük edermiş.
        Sağanak dediğimiz, küçük damlacıklardan ibaretmiş.
        Ufacık bir yağmur, kocaman bir toz bulutunu yok edebilirmiş.
        Muazzam bir aydınlık, küçük bir delikten görülebilirmiş.
        Saman çöpü, rüzgârın yönünü gösterirmiş.
        Bütün hasat, bir kıvılcım yüzünden elden gidebilirmiş
        Büyük bir geminin batması için, küçük bir delik yeterliymiş.
        Çok veren maldan, az veren candan verirmiş.
        Yükte hafif olmak, pahada ağır olmaya engel değilmiş.
        Deve büyükmüş ama ot yermiş, şahin küçükmüş ama et yermiş.
        Büyük adamın büyüklüğü devam ediyorsa, bunun sebebi,onun küçük adamlara gösterdiği ihtimam imiş.
        Büyük makineleri küçük çarklar çalıştırırmış.
        Küçük başlangıçlar olmadan, büyük sonuçların sağlandığı vaki değilmiş..

    Evde Malzeme olarak ne varsa on'lu börek:))

    2 yorum

                Börek tariflerine bakarken öncelikle şöyle bir malzeme listesine bakıp evde var mı yok mu diye düşünürüz ya hani eğer bir malzeme dahi yoksa geçeriz o tarifi denemeyi. Normalde benim verdiğim bu tarifin adı'Pastırmalı Pırasalı ' börek. Bi düşünelim bakalım kaç kişinin evine pastırma girebiliyor hadi pastırma var diyelim ama yaz günündeyiz e o zaman pırasayı nereden bulacağız? O yüzden bu böreğin adını değiştirdim. Evinizde ne malzeme varsa onunla yapabilirsiniz.  Bazı börek tariflerinde içine tarifteki malzemeyi kullanmak gerekebiliyor çünkü o böreği yapan içindeki malzemesi olabiliyor. Mesela su böreği peynirsiz düşünemiyorum ben evet kıymalı vs de güzel oluyor ama peynirli bi başka oluyor. Ama bu böreğimizde böyle bir şart yok.Bu tarifimiz de Bugün gazetesindeki Elif'in Sofrasından; bu tarif benim favorilerim arasındadır bunu da ayrıca belirteyim:)




    MALZEMELER
    Hamuru İçin
    1 yumurta
    3 çorba kaşığı yoğurt
    1 çay bardağı sıvıyağ
    3,5 su bardağı un
    1 çay kaşığı tuz
    1 paket kabartma tozu(tarifte yoktu ben ilave ettim)

    İçi için
    patates-kıyma-soğan olabilir
    peynir-soğan-maydanoz olabilir
    kıyma-domates-soğan-maydanoz-biber olabilir
    nasıl bir kombinasyon istiyorsanız öyle yapabilirsiniz. :)



    Yapılışı
    Hamur için; yumurta, yoğurt, sıvıyağı bir kapta karıştırın ve üzerine un, tuz, kabartma tozu ilave edip yumuşak bir hamur yapın.10 dk dinlendirin.
    İçi için malzemeleri hazırlayıp bir kenara koyun.
    Hamuru ikiye bölün, fırın kabı büyüklüğünde açın.
    Fırın kabını yağlayıp açtığınız bir hamuru üzerine yerleştirin.
    Hazırladığınız malzemeyi üzerine yayıp diğer hamuru da açıp üzerine kapatın. Üzerine yumurta sarısı sürün. Susam serperek 200 C derecedeki fırında 30 dk pişirin.
    Afiyet Olsun:))

    9 Ekim 2012 Salı

    Minik Kerem için ...

    2 yorum






    Hem dikişsiz hem de şirin bir etek nasıl yapılır?:)

    1 yorum
        Diyelim ki çocuğunuzu doğum günü geliyor ve siz piyasada bir türlü istediğiniz gibi bir etek veya tütü bulamıyorsunuz. Hele ki bebekler için tütü bulmak imkansız gibi birşey. İşte size kolayca evinizde yapabileceğiniz hem dikişsiz hem de çok şirin etek yapma yöntemi

    Yapılışı
    1,5 veya 2 cm'lik bebek lastiği alıp çocuğunuzun bel ölçüsüne göre kesip uçlarını birleştiriyoruz.
    Lastiği sandalyenin baş kısmına geçiriyoruz.
    Kesmiş olduğumuz parça kumaşları şekildeki gibi bağlıyoruz.




    işte sonuç :)....
    hatta bebeğinize yapacaksanız tokacılarda satılan bu bebeğin kafasındaki saç bandından alıp delikli kısımlardan tülü gösterdiğimiz şekilde de geçirebilirsiniz. Çok daha güzel duracaktır.




    çılgın kız kombinasyonu...


    işte bu yöntemle bebek masasına tütü bile yapabilirsiniz
     Veeee bu da benim yaptığım etek

    bu da bandanası


    6 Ekim 2012 Cumartesi

    Arpa Şehriyeli Tavuklu Salata...

    0 yorum
         Bu salatayı ilk kez arkadaşım Şerife'de yemiştim ve o kadar çok beğenmiştim ki o gün o kadar ikram arasından sadece bu salatayı yediğim hatırlıyorum. Daha sonrasında tarifini sormadan  kendim yaptım fakat aynı lezzeti bulamadım. Meğer yanlış yaptığım bir nokta varmış ki asıl lezzeti veren o imiş. Bakalım neymiş püf noktası:)


    Malzemeler

    1 paket arpa şehriye
    350 gr tavuk göğüsü
    süzme yoğurt veya yoğurt
    sarımsak

    Yapılışı
    1.Tencereye tavuk göğüsümüzü ve üzerine geçecek kadar su koyup haşlıyoruz.
    2.Haşlanan tavukları tencereden alıp tel tel ayırıyoruz. Tavuk suyuna arpa şehriyelerimizi ilave ediyoruz.(işte püf noktası) Suyu az ise su ilave edebiliriz.
    3. Arpa şehriyelerimizi de haşladıktan sonra sarımsaklı yoğurdumuzu ve tuzunu da ilave edip bir güzel karıştırıyoruz. Hem çok bereketli, hem de  evdeki malzemelerle hazırlyabileceğiniz çok lezzetli bir salata.
    4.Afiyet Olsun:)
    Not:1 paket arpa şehriyeden epey bir salata oluyor.Yarım malzeme de kullanabilirsiniz.





    Közlenmiş Domates Çorbası...

    0 yorum

         Birazcık uğraştırıcı bir çorba tarifi bu .Lezzeti de bi o kadar güzel. Ramazanda misafirlerime ikram etmek için yapmıştım bu çorbayı ve ana yemekten daha çok vaktimi almıştım. Bazen işgüzarlığım tutuyor işte. Zaten yetiştirlmesi gereken onca yemeğin arasında bir de bu çorbayla uğraşmak akıl karı değildi ya. Allah'a şükür yine de ucu ucuna yetiştirebilmiştim yemekleri.

      

    Tarifi yaparken cafe fernando'nun  sitesinden yararalandım. Fakat üzerinde biraz değişiklik yaptım.
    Değişiklik yaptığım şekliyle tarifimizi veriyorum. Bu şekilde daha lezzetli olacaktır.
    Malzemeler
    6 kişilik
    Domates çorbası için:
    • 1.5 kilo domates
    • 2 adet kırmızı soğan (veya kuru soğan)
    • 3 diş sarımsak
    • 10-15 dal taze kekik
    • 4 çorba kaşığı zeytinyağı
    • 1 tatlı  kaşığı şeker(orijinal tarifte 1çorba kaşığıydı ben azalttım)
    • 9-10 dal saplarıyla birlikte maydanoz
    • Deniz tuzu ve taze çekilmiş karabiber
    • 3 su bardağı (750 ml) tavuk suyu (veya sebze suyu)veya sadece su
    • 1 çorba kaşığı un
    Keçi Peynirli Ekmek Dilimleri için:
    • 12 dilim baget ekmeği
    • 2 çorba kaşığı zeytinyağı
    • 100 gram keçi peyniri
    • 1 çorba kaşığı su
    • 2-3 dal taze kekik
    Yapılışı
    1. Fırınınızı önceden 220 derecede ısıtın.
    2. Derinliği olan bir fırın kabına (veya geniş, fırına dayanıklı cam bir kaba) sarımsakları ve soğanları dizin.Üzerine maydanozları saplarıyla birlikte dizin.(Maydanozlar  daha sonra alınacak )Üzerine ortadan ikiye kestiğiniz domatesleri kesili tarafları yukarıya bakacak şekilde dizin.
    3. Domatesin üzerine dallarından kopardığınız taze kekikleri yerleştirin ve zeytinyağını gezdirin. Bolca deniz tuzu (sofra tuzu kullanıyorsanız çok fazla dökmeyin), taze çekilmiş karabiber ve 1 tatlı  kaşığı şekeri de döküp önceden ısıtılmış fırında domateslerin üzeri karamelize olana kadar, yaklaşık 30 dakika boyunca pişirin.
    4. Tepsideki bütün malzemeleri (maydanozlar hariç) büyük boy bir tencereye aktarın. Üzerine 3 su bardağı sıcak tavuk suyu (veya aynı miktarda sebze suyu) ekleyip kaynama noktasına getirin, altını biraz kısıp 10 dakika kadar pişirin.
    5. Tencereyi ateşten alıp bir el blenderı yardımıyla karışımı akışkan bir çorba kıvamına getirin. Çorbayı domateslerin kabuklarından ve kaçtıysa kekik dallarından temizlemek için bir süzgeçten geçirin. Tencereye az zeytinyağı döküp un ile kavurduktan sonra(bu kısmı ben ilave ettim zira çorba çok duru olmuştu)  tekrar çorbayı tencereye aktarın. Son kez blenderdan geçirip tadına bakın, tuzunu karabiberini ayarlayın ve servis yapmadan hemen önce dilediğiniz sıcaklığa getirin.
    6. Bundan sonrasını denemedim ama eğer keçi peyniriniz varsa deneyebilirsiniz. Domates çorbasına kaşar peyniri koyanlara da şöyle bir gönderme yapmış(Lütfen kaşar peynirini tosttan başka bişeye kullanmayın diye)
    7. Keçi peynirli ekmek dilimlerini hazırlamak için baget ekmeğinden 2 santimetre kalınlığında dilimler kesip bir fırça yardımıyla her iki tarafına zeytinyağı sürün ve bir tavada arkalı önlü olarak kenarları kahverengileşene kadar orta ateşte kızartın.
    8. Ekmekler kızarırken ufak boy bir tencerede keçi peyniri ve suyu ısıtıp hafif akışkan bir kıvam elde edin. Peyniri kızarmış ekmeklerin üzerine sürüp taze kekik serpiştirin ve domates çorbasının yanında servis edin.
    9. Afiyet olsun...


        

         

    Cevizli ,Bitter Çikolatalı Nefis Kurabiye...

    0 yorum
        Bu tarifimiz de buradan alınmıştır.



        Bu kurabiyeyi favorilerim arasına aldım bile. İçindeki cevizi, bitter çikolatanın acımsı tadı ve tereyağının nefis kokusuyla, yiyenlerden'' pastane kurabiyesi gibi olmuş 'yorumuna hak kazanmış kurabiyelerimizi denemenizi tavsiye ediyorum. Eğer çikolatadan çok hoşlanmıyorsanız azaltabilir(bitter çikolatayı koparıp koparıp yiyen biri olarak bu haliyle sevdim ben), tereyağı ağır gelir diyorsanız margarin kullanabilirsiniz. Şahsen margarin kullanma taraftarı olmadığım için tercih etmiyorum.

    Tarifi buradan aynen alıntıdır.

    50 adet (yarım ölçüyle, irili ufaklı 31-32 adet)
    - 50gr. ceviz içi (çekilmis)
    - 200gr. tereyağ/margarin
    - 100gr. pudra şekeri
    - 50gr. bitter çikolata (rendelenmis)
    - 1 yumurta sarısı
    - 1 çorba kaşığı  süt
    - 1 corba kaşığı kakao
    - 300gr. un
    - Süslemek için: 1 çorba kaşığı kakao ve 50gr. bitter çikolata
    1- Yağ ve pudra şekerini krema haline gelene kadar çırpın. Yumurta sarısı, süt, 1 çorba kaşığı kakao, ceviz ve rendelenmiş çikolatayi ekleyip karıştırın. Ele yapışmayan yumuşak bir hamur elde edene kadar, un ekleyerek yoğurun. Hamuru streç folyoya sarıp, 30 dakika buzdolabında bekletin.
    2- Fırını 160° C’ye ısıtın. Fırın tepsisine pişirme kağıdı serin. Hamurdan 1 tatlı kaşığı kadar parçalar koparıp, 4-5 cm’lik çubuklar yapın. Aralarında 2′şer cm. kalacak şekilde tepsiye dizin. 10-15 dakika pişirin. Fırından çıkardıktan sonra tepside 4-5 dakika bekletin. Telin üzerine aktararak sogutun.
    3- Kurabiyeler iyice soğuduktan sonra üzerlerine 1 çorba kaşığı kakao serpin. 50 gr. çikolatayı eritin. Sıkma torbasiyla (ben pişirme kağıdından ufacık bir külah yapıp, onu kullanıyorum) kurabiyelerin üzerine ince, dalgalı çizgiler yapın.


    4 Ekim 2012 Perşembe

    kumaştan bebek ayakkabıcıkları...

    1 yorum
        Geçenlerde internette şöyle bir dolaşırken kumaştan yapılmış bebek ayakkabıları dikkatimi çekti o kadar şirinlerdi ki dayanamayıp nasıl yapıldığını araştırdım. Kalıplarını inceledim. Ve ben de bir tane yapmaya karar verdim. Ortaya bu tablo çıktı. DEdiğim gibi bir tane yaptım bir çift değil:)) Yani bir ikinci çifti dahi yok o kadar butik :))






    Bunlar da diğer sitelerden derlediğim ayyakabıcıklar..






    Bu tarz kumaşları Türkiye'de bulmak neden bu kadar zor.


    Kalıbın şekli bu şekilde oluyor tabi biraz da deneye yanıla tutturuyorsunuz kalıbı.




    Şekerlere gelince

              Seyahate çıktığımızda dinlenme tesisinin birinde bu şekerleri görmüştüm yemeye dahi kıyamayıp bir güzel bakıp okşadıktan sonra  yine de yemiştim :))Geçenlerde eşim bir markette rastlamış ve 3 tane almış .Birazcık vazoya koyup şöyle bir seyrettikten sonra birini mideme gönderdim bile.











     

    Rukiye'nin Günlüğü Copyright © 2012 Design by Ipietoon Blogger Template