22 Haziran 2012 Cuma

Şu yaprağı sarmalasak da mı sarsak yoksa sarmalamasak da mı sarsak:))

          Geçtiğimiz günlerde asma yaprak alma zamanıydı. Yaprak alırken zamanlama çok önemli erken alırsanız biraz paraya kıymanız gerek, geç alırsanız da sertleşmiş olanları sizin olur. O yüzden zamanlamayı çok iyi tutturmak lazım. Tabi zamanlama kadar bu işin ehli de olmak gerek ayrıca. Aldınız onca yaprağı nasıl muhafaza edeceksiniz, nasıl pişireceksiniz? Hepsi ayrı bir iş. Bir kere yaprağı alır almaz bekletme şansınız hiç yok . Salamura yapacaksanız bir güzel yıkayıp tuzlayıp bidona vs ye basacaksınız. Buzluğa da kaldırabilirsiniz yıkayıp poşetlere koyup buzluğa atın. Eğer yakın zamanda hemen sarıp kaldırırım derseniz bu şekilde yapabilirsiniz. Yoksa uzun bir sure buzluğunuzu tıka basa doldurmuş olursunuz. Buzluktan çıkarır çıkarmaz sıcak suyla haşlayıp sarabilirsiniz. Ben böyle yapmayı tercih ettim. Boş kaldıkça sarıp , pişirip buzluğa atıyorum böylece misafirim geldiğinde hemencecik buharda ısıtıp hazırlayabiliyorum.


 
   Gülay ablam'ın evinin yakınında çok güzel yaprak satan amca varmış. Ondan rica ettim bana da almasını." Kaç kg" deyince "5 kg olsun" dedim. Ne olcak ki sararım dedim. Bi getirdi koskocaman poşet dolusu. Yıkayıp kaldırması bile onca zamanımı aldı.

                                 

 Sarcaksanız bol zeytinyağıyla içini hazırlayın ki daha bi lezzetli olsun. Bolca ince kıyılmış kuru soğan, domates, biber salçası, pirincini atıp çok az suyla kavurun. Çok pişerse pirinçler hamur gibi olur. Diri diri olmasında fayda var.


Sonra koyun bi tepsiye geçin TV nin karşısına sevdiğinz dizi varsa seyrede seyrede bi güzel oluyor ki. Bi bakmışsınız yaprak bitmiş:)) Ama okadar kolay değil tabi ancak 1-1,5 kg sarabilirisinz dizi bitene kadar. :))





Bu kısmı kayınvalidemden öğrendim. Dik dik düdüklü tencereye yerleştiriyoruz.Yarısına kadar suyunu koyup kapağını kapatıyoruz. Yaklaşık 45dk-1 saatte pişiyor. Sonra da soğduktan sonra buzdolabı poşetlerine istifleyip buzluğa atıyoruz. Misafir mi geldi canınınz mı istedi   hooop alıyoruz dolaptan buharda ısıtıp hazırlayıveriyoruz. Bu kadarcık dermişim bi de bunca zahmetin üzerine:)) afiyet ola......

0 yorum :

Yorum Gönder

Zaman ayırıp mesaj yazma zahmetinde bulunduğunuz için teşekkürler.
Yorum yazıp alttaki seçenekten anonimi tıklayıp yorumlarınızı yayınlayabilirsiniz.

 

Rukiye'nin Günlüğü Copyright © 2012 Design by Ipietoon Blogger Template